Platohout onderhoudsvrij     
  Wytske's Houthandel: Platohout  
   
 
We zijn inmiddels aardig door onze grote voorraad Platohout, maar er zijn inmiddels meer fabrikanten van termohout en ik heb de indruk dat die met productieverbeteringen Platohout inmiddels zijn voorbijgestreefd.

Wij kunnen inmiddels desgewenst partijen van ons eigen hout heel secuur thermisch laten modificeren tot bijvoorbeeld thermo essen. Maar we kunnen door de samenwerking met primaire producenten ook heel geschikt (goedkoopste garantie) thermo vuren, thermo grenen en binnenkort ook thermo populieren en termo essen. Het meeste van ons thermisch gemodificeerd hout wordt gebruikt voor open gevelbekleding, vaak in verschillende breedten maar we kunnen het naar wens tot elk open of gesloten profiel laten schaven.


 geprofileerd  thermohout met veer en groef                                    fijn bezaagd vlotdeel
 
 
 geprofileerd (schaduwprofiel)
 
  
thermo vuren geschaafd voor open gevelbekleding          thermohout gezaagd op 22*150mm

 

 

 

===========================================================

Het Nederlandse Platohout ( Van het ondersteende resten anno 2019 alleen nog restpartijen)

Heel het jaar stunt ik met Platohout. De prijs gaat door de bodem. E 33,- inclusief btw per vierkante meter. U krijgt daarboven nog 20% korting op ecoleum en bij afname van hout 40% korting, dus tegen groothandelsprijs.

Er zijn tuinplanken, geschaafd met een ronde kant en drie soorten gevelbekleding: rabat met veer en groef, halfhoutsrabat, met een overlapje dus en met gevelplanken met een vellingkantje ook met veer en groef. Het laatste om ook verticale gevelbekleding te kunnen plaatsen. De kopmaat is 21 mm geschaafd en 12,5 (halfhouts) 13,5 cm werkende breedte. Ruw is het 26mm dik en 15 cm breed.

Waarvoor is Platohout te gebruiken?
Dit Plato hout is te gebruiken als gevelbekleding, en voor de luxe schuren en schuttingen / tuinschermen. Het is de top van de markt.
Lees ook wat PlatoWood zelf over dit hout zegt, want dit is geen eigen product van mijzelf..  Maar let op: platohout is mijns inzien niet geschikt voor constuctieve doeleinden waarbij de verbindingen of het hout zwaar belast wordt bijvoorbeeld damwanden en tuinmeubelen. Ik verkoop daarom geen paalhout en dergelijk van platohout. Eigenlijk geldt dit uit de aard van het productieproces voor alle termohoutsoorten.

Hoe Platohout te gebruiken
Wat voor alle duurzame gevelbekleding geldt, geldt ook voor Platohout. Buitenhout is veel meer dan binnenhout blootgesteld aan zon, wind en regen. Hout werkt, met andere woorden, hout krimpt en zwelt met het vochtgehalte. Gevelbekleding zet met bij het aanbrengen eerst met veer en groef stevig op elkaar, maar daarna trekt men de laatste plank voor het vastspijkeren een twee tot drie millimeter terug. Doet men dit niet, dan kan de plank niet uitzetten bij vochtopnamen. Wie geen behoefte heeft aan vergrijzen met de vlekkerige tussenfase en dus de gevelbekleding verft, lakt of anderszins behandelt, doet er verstandig aan dit te doen met een verf op lijnoliebasis of een andere hardende olie en vooral de kopse kanten en voorgeboorde gaatjes mee te nemen. Er hoopt zich dan geen vocht op onder de verf. Neem dus geen verf die een keiharde ondoorlatende film vormt, maar een rekbare ademende verf op lijnoliebasis of houtteer, b.v. Ecoleum van Koopmans. 
Wie wel kiest voor vergrijzen moet bedenken dat zowel bij red ceder als bij andere houtsoorten dat een tijdlang een minder egaal tussenstadium heeft, wat vlekkerig. Met Platohout heb ik zelf geen ervaring maar bij het mooiste Amerikaanse cedar kan het tussenstadium jaren duren, platohout 1 tot 2 jaar vermoed ik. Ik geef de voorkeur aan iets op lijnoliebasis b.v. Ecoleum van www.pk-koopmans.nl.  Huizen die met mijn platohout bekleed zijn en goed met olieverf behandeld, vind ik zelf mooi en strak. Na jaren nog als nieuw.
 


foto boven: schuur Jan te Leeuwarden (Platohout gebeitst)

Een uitvinding van Shell
Het Nederlandse Platohout is een uitvinding van Shell. Het is een recept van onder hoge druk koken en daarna licht doorbakken. Dit maakt het hout extreem duurzaam, dus Platohout hoeft u nooit te verven of te lakken, al mag dat best.

Nu door het broeikaseffect het weer hier steeds natter wordt, blijven schimmels welig  tieren. Ook in de lauwe winters is het zaak uitsluitend buitenhout te kiezen van duurzame houtsoorten. Bovendien deze partij overtreft in kwaliteit en duurzaamheid red cedar.
Van de duurzame inlandse soorten als Nederlands Red Ceder, Larikshout en Douglashout of Oregon Pine maak ik min of meer mijn specialisme.

Wat is Platohout.
Plato hout is buitengewoon duurzaam, buitengewoon milieuvriendelijk ook en hoeft niet geverfd te worden. Platohout is dus een uitvinding van Shell-laboratorium. Het is geen boomsoort maar een extreem conserverende behandeling zonder vergif. De ontwikkeling heeft tientallen miljoenen gekost.
Platohout is zo milieuvriendelijk, omdat het onder druk nat gekookt en daarna droog licht gebakken is waardoor de hemicellusose en celstoffen in onverteerbare ketens verbonden zijn. Er zijn dus niks geen vergiffen, geen complexe fluorideverbindingen, geen onafbreekbare chemische wasproducten etc. gebruikt. (die stoffen bedreigen inmiddels het leven in onze Wadden en Noordzee en keren terug in het nationale harinkje.).
 

Op de foto boven komt een van de trailers van Althuisius-Kooiker met Platohout bij mijn opslag aan. Ik heb nu van Platowood haar enorme partij gePlatoniseerd  grenen overgenomen, nagenoeg noestvrij Pinus Radiata.
Ik heb het leeuwendeel van dit Platohout tot rabat laten schaven: 21 mm dik en een werkende breedte van 13,5 cm. Rabat en v-groef met lengtes van 2,10 2,40 2,70 3,00 3,30, 3,95 meter voor zover op voorraad.
Dit Platohout is tijdens deze actie minder dan tweederde van de oorspronkelijke groothandelsprijs! (van E. 5,79 tot E. 3,75 ex btw per strekken meter, Het Plato hout heeft hierdoor dezelfde lage prijs  als het inlandse red cedar.)  Door deze actie ben ik natuurlijk alweer de goedkoopste in kwaliteitshout.


Op de foto boven wordt het Platohout In dit geval tuinplanken, de loods ingereden met de kooiaap. Let wel het betreft hier geen noestige partij vurenhout, maar perfect geplatoniseerd noestvrij Pinus radiata. Het grenen van het zuidelijk halfrond nu in A-1 kwaliteit. Dit hout is zelfs duurzamer en perfecter, dan mijn inlands Red Cedar, hoe moeilijk ik het ook vind om dat te bekennen.
Dankzij o.a. mijn mega-aankoop van dit kroonjuweel is Platowood nu uit de surceance van betaling, dus de prijzen zijn elders weer als vanouds. Maar ook bij Platowood's dealers zal Plato Aurelia halfhoutsrabat opraken. De productie is te mooi en te duur voor de zuinige Nederlandse projectontwikkelaars. Die vinden vijf jaar garantietermijn genoeg, dus voor de eeuwigheid bouwen te veel.  Mijn prijs is te laag voor Platowood zelf dus die maakt voortaan alleen goedkopere kwaliteiten. Klik op de foto voor een vergroting en kijk nog eens naar de kwaliteit. Als een oude marktkoopman durf ik nu te roepen: "KOMT DAT ZIEN, KOMT DAT ZIEN!".
 
 
Het Platohout is gemaakt van Pinus Radiata, het grenenhout van het zuidelijk halfrond. Hoewel de grondstof van dit 'premium A1-kwaliteit' Plato Hout niet uit Nederland komt, ga ik er toch voor.
Plato hout is een puur Nederlandse uitvinding en een milieuvriendelijker houtsoort ken ik niet.

Bovendien is het Platohout  met FSC-keur geproduceerd.

In oplopende volgorde van duurzaamheid heb ik:

Oregon Pine  / Douglas klasse 3
Japanse Lariks klasse 3
Europese Lariks  klasse 3
Inlandse eik klasse klasse 3/2
Hollands Western Red Cedar klasse 2/1
Platohout klasse 1
Aquawood alle houtsoorten klasse 1

Waar men vroeger dacht dat door te Platoniseren men ook slecht hout zou kunnen omtoveren tot goed hout, weet men nu dat men moet beginnen met goed hout.
Er is ook wel Platohout van noestig en slecht vurenhout. Er zijn daarvan nog talloze partijen van in de (tusen)handel en helaas bederven die alleen de goede naam van het Platohout.

 Zelf heb ik daarom uit de surceance van Platowood alle noestvrije Pinus Radiata gekocht en daarvan rabat en gevelbekleding met v-groef laten schaven. Ook heb ik een flinke partij Aurelia, een formaat halfhoutsrabbat. Dat Plato Aurelia was al door Platowood geschaafd.

Het noestvrije Pinus radiata is vormvast, noestvrij en vrij van overige gebreken. Als hier en daar een plank met een noest gevonden wordt is dat uitzonderlijk. Planken met kleine fouten leg ik terzijde als toekomstige aanbieding op marktplaats voor de man met de kleine beurs.

De normale groothandelsprijs van dit Platohout is 55 euro per vierkante meter, voor u het als consument mag kopen en op de gevel hebt was u tussen de 80 en 100 euro kwijt.

Bij mij mag u het geschaafd tot rabat met veer en groef nu meenemen voor 33 euro per vierkante meter inclusief btw. Ik kan het ook leveren met alleen vellinggroefjes aan beide zijden.

Een deel van de lengte van 2,40 meter is nog ruw (kopmaat 26*150 mm) Inmiddels uitverkocht.
Een ander deel deel van het Platohout van 2,40 meter is geschaafd tot tuinplanken voor hekken, tuinpoorten en schuttingen. Dat wil zeggen alle vier zijden geschaafd en ronde hoeken.

Omdat het Platohout uiteindelijk ook mooi vergrijst, wordt het gevelaanzien vergelijkbaar met de beste importkwaliteiten van Western Red Cedar zonder dat daar Canadese oerbossen voor vernield.  
 
Platohout is zo milieuvriendelijk, omdat het onder druk nat gekookt en daarna droog licht gebakken is waardoor de hemicellusose en celstoffen in onverteerbare ketens verbonden zijn. Er zijn dus niks geen vergiffen, geen complexe fluorideverbindingen, geen onafbreekbare chemische wasproducten etc. gebruikt. (die stoffen bedreigen inmiddels het leven in onze Wadden en Noordzee en keren terug in het nationale harinkje.). zijn. 

Maar lees voor exacte informatie wat Platowood zelf over dit Platohout zegt:  lees verder

 

besprekingen en info:

www.xs4all.nl/~taalbr/producten.html

www.Platowood.nl

Architect Appeldorn vond het Plato hout zo mooi dat hij mij daarvan een vloer van liet schaven voor zijn nieuwe woning.
     

 

 

 

 

 

 

 

gevelbekleding
rabat 22*135mm kopmaat: 2,45 meter lengte   € 33,- / m2 zeer beperkt voorradig: 3,6 / 3,95 / 2,7 op=op
vellinggroef 22*100 mm kopmaat: 2,10/ 2,40 / 2,70 meter lengte   € 33,- / m2 op=op
vellinggroef 22*135mm kopmaat 2,10 / 2,40 / 2,70 /   € 33,- / m2 overige lengten nog beperkt
   
tuinplanken
ruw 26*150mm kopmaat: 2,10 / 2,40 / 2,70 meter lengte   € 27,50- / m2 uitverkocht
geschaafd met ronde kant 22*145mm kopmaat: 2,40 meter lengte   € 33,- / m2 uitverkocht
vierzijdig geschaafd 22*145mm kopmaat: 2,40 meter lengte   € 33,- / m2 uitverkocht
bovenkant geschaafd (vlonders)   € 33,- / m2 uitverkocht
overig latten clear vierzijdig geschaafd kopmaat 21* 75 mm:  2,20meter lang   € 33,- / m2 uitverkocht
balkjes clear vierzijdig geschaafd kopmaat 35*100 mm: 2,1 meter lang   € 33,- / m2 uitverkocht
       
B-keus van verschillende soorten is er b-keus dus wel met kleine gebreken .   € 15,- / m2  
       

 
Platohout 35*100*2100 clear and better                     tuinplanken platohout foutvrij.

foto onder: drie van mijn tuinplanken. De onderste is van de Gamma (mooi licht rustiek vuren, het heeft per plank een fraai etiket (ik heb alleen zo'n etiket per vol pak gekregen, maar het hout is dikker en "clear and better" en heeft dezelfe prijs.).

 

 

 

 
 
 
Handelshuis Middelzee, Schraard - Britsum