Aquawood  
  Wytske's Friese fijnhouthandel: Aquawood
 
Wytske goes New Zealand

Wij stoppen hier in Nederland met de productie van aquawood. Heel jammer maar de vraag naar mijn overige hout is zo groot dat ik dat er niet meer bij kan doen. Gelukkig is er nog een een grote voorraad, maar het is "zolang de voorraad strekt".

Gelukkig is er al een oplossing: Kiwiwood

In Nieuw Zeeland worden tal van Europese en Amerikaanse naaldhoutsoorten geteeld met FSC-keurmerk. Het Californise Pinus Radiata bijvoorbeeld. waarvan de noestvrije secties door Titanwood worden gebruikt voor de productie van accoya kozijnhout en gevelbekleding.
Wij gaan die secties in Nieuw Zeeland tot aquawood verduurzamen en vandaar onder de vastgelegde merknaam
Kiwiwood naar het westelijk halfrond exporteren als betere vervanger van tropisch hardhout. Mooi superduurzaam noestvrij zonder de nadelen van termohout (bros en niet altijd even duurzaam) geaccetyleerd hout (super zuur en veranderde sterkte-eigenschappen)
Kiwiwood is geen dochterbedrijf, maar het bedrijf van een dochter: Nynke
Samen met Rob en zijn dochter Isabella Mulder, Nieuw Zeelanders van Hollandse herkomst zal Nynke dit jaar de productie opstarten. Het wordt een spannend jaar.

Aquawood, super duurzaam

Aquawood betekent in normale taal gewoon "Waterhout" Dat bedoelt, dat Aquawood heel goed tegen water kan. Water kan er wel in maar, omdat de vezels zelf het water niet meer opnemen, waait het water er even vlug weer uit.

Met massa's energie modificeren tot "termohout, vergiftigen "met biocyden of zware metalen of simpel behandelen tot ģAquawood. Liever Aquawood: hout dat met bifluoriden is behandelt heeft de merknaam Aquawood. Aquawood is volgens volledig bestand tegen water en kan niet meer rotten. Het heeft de duurzaamheidsgraad 1 gekregen. Dat is in ons Hollandse klimaat buitengewoon prettig en kostenbesparend.
In de houtbouw en houtskeletbouw hoeft men met Aquawood dus ook niet meer bang te zijn dat in vochtige perioden het gebouw teveel werkt en dat daardoor harde constructies zoals gipswanden vernield worden of deuren gaan klemmen.
De bifluoriden die de cellulose in het hout veranderen binden zich volledig. Er spoelt dus ook geen bifluoride uit het Aquawood.
Mocht het Aquawood uiteindelijk gesloopt en bijvoorbeeld verbrand worden, dan ontsnapt het bifluoride als fluoridegas. Fluor is een natuurlijk element waar wij overigens in ons Nederlandse milieu ook nog eens te weinig van hebben, vandaar de fluoride toevoegingen in de tandpasta.


Aquawood
is een ultiem duurzaam product. Het wordt ook nog eens gemaakt met ultiem weinig chemische toevoeging . Omdat Aquawood niet het milieu verziekt met dampen en uitspoeling, heb ik dit nieuwe proces verkozen boven niets doen, verven of energievergende producten.

Aquawood help ook tegen het werken van hout. tenminste volgens de producent van diffusec. Volgens mij werkt het alleen wat minder en blijft alle hout tot in lengte van dagen wat werken. Dus gewoon ramen en deuren niet te klemmend zetten en als vanouds arm schaven, dat wil zeggen de zijkanten een beetje schuin naar binnen.

Aquawood, bespaart in onderhoud in schuren krabben en verven. In de Zaanstreek staat een rij huizen van begin 70-er jaren. Nog in hun eerste verf.
Mocht u Aquawood een kleur willen geven, dan moet u natuurlijk alleen geen watergedragen verf gebruiken, liefst verven op basis van natuurlijke lijnolie al houdt gewone alkydhars-verf ook goed. Voordeel van lijnolieverf is de indringing in het hout, zodat de verf in en niet op het hout hecht. Door de taaiheid bast het niet bij het werken van hout.

Aquawood wordt geleverd met een warm gele kleurstof aan de buitenkant. Die kleur verdwijnt buiten langzaam en het hout krijgt zijn natuurlijke vergrijzing. Ook door te schaven verdwijnt de kleur. Wilt u dus Aquawood zonder kleuring, dan wordt eerst het ruwe hout gemodificeerd en daarna pas geschaafd. Wilt u met kleuring, dan wordt eerst het product geschaafd en daarna gemodificeerd. Binnenkort leveren wij overigens ook ook ruw Aquawood helemaal zonder kleuring.

Aquawood heeft al een proef van 35 jaar doorstaan. Behalve genoemde rijtjeswoningen, gewoon een vurenhouten aanlegsteiger in de Lauwersmeer. De natste plek in Nederland met slechtste weersomstandigheden die te vinden was.
Die proefsteiger is van ordinair vurenhout gemaakt, normaal taboe voor waterwerken. Maar het tot Aquawood gemodificeerd vurenhout is na al die jaren nog steeds gaaf, sterk en hard.. hout zonder onderhoud.

Aquawood wordt daarom nu met te veel zakelijke voorzichtigheid dus nu voor de helft van die Lauwersmeer-tijd gegarandeerd, maar de levensduur kan evengoed 60 jaar zijn of zeer veel langer.

Aquawood werkt het beste in op vers hout. Voor het door en door verduurzamen van bijvoorbeeld kozijnhout tot Aquawood is beslist vers hout nodig. Voor gevelbekleding kan ook droog hout door en door worden verduurzaamd.

Wie dus een houtskelet, een gebint of kozijnhout door mij wil laten behandelen tot Aquawood doet er verstandig aan om tijdig zijn opdrachten te plannen, ook rekening houdend met de sluiting van ons kapseizoen van april tot augustus in ons natuurvriendelijke land.

 

 

 

foto boven: Mijn eerste tot Aquawood behandelde grenenhout, planken van 30 cm breed inlands Grenen, A-kwaliteit uit het Drents-Friese Wold

Inmiddels heb ik een eigen installatie en modificeer het hout zonder die gele steunkleur. Nu is er niets van te zien en het hout behoudt zijn volledige goede eigenschapen en vergrijst snel en schoonzilverig.

disclaimer:
Ook ik ben afhankelijk van de mij toegeleverde informatie. Hout blijft m.i. een natuurproduct met steeds zijn eigen variatie en beperkingen. Mijns inziens verdwijnt de kennis daarover, ook de kenis over handigheidjes om problemen te voorkomen (goed afwateren, de vleug van het hout benutten etc.) Vandaar dat de kozijnenindustrie te zwaar heeft geleund op noestvrij meranti ten koste van de oerbossen in Z.O. AziŽ. Dat hout is dit jaar met 30-40% duurder geworden door schaarste.
Over mij bekende problemen met bankirai, meranti, termowood, vurenhout, noem maar op, zal ik nog wel eens een aparte site maken. zie ook bij vergrijzen van hout Toch blijft hout het allermooist.


Twee kilometer panlatten

Twee kilometer panlatten in Aquawood zijn besteld als onderdeel van een complexe bestelling.
Het behandelen van twee kilometer panlatten begint met het halen en klaarzetten van panlatten en oplatten en twee karren

Dan moeten er al die panlatten over gestapeld worden, twee kilometer loop je in 25 minuten, maar oplatten duurt net even langer

Als dan kar 1 is weggehaald en kar twee vol gestapel met een kilometer panlatten (een beetje los stapelen voor beter toegang van de chemicaliŽn) ligt het terrein vol met die rottige bindstripjes van alle losgeknipte bundels.

Maar daarna is het bingo en kan men met al die panlatten aan het werk!

Morgen staan alle panlatten als Aquawood te rijpen bij de rest van mijn Aquawood houtsoorten (Alle behandelde hout op de foto en nog veel veel meer is echt mijn hout!)


Oudhollandse gevelplanken (Hemlock-aquawood) Buigzaam licht moerasceder, aquawood gemodificeerd

: tuinstoel innerfield adirondack / bearchair van inlands hemlock aquawood

Onder: potdekselplanken oudhollandse schuur, grenen aquawood met zwart ecoleum. 27*300*4000 mm (!)

idem de grenen potdekselplanken. Aquawood maar dan de geschaafde binnenzijde

 
 
Handelshuis Middelzee, efter de W‚l 16 9055 NE Britsum