Duurzaam Hout  
  Wytske's Friese fijnhouthandel: Duurzaam hout   
   
Duurzaam hout

Duurzaamheid van hout heeft mijn hoogste prioriteit. Duurzaam hout spaart het milieu en spaart kosten.

De Nederlandse houtsoorten zijn over het algemeen van nature  duurzaam.

Zwaar vergiftigen is ook "verduurzamen". Bijvoorbeeld impregneren met met kopersulfaat of wolmanzouten, maar eerlijk ik vind, dat ongezond en vies, dus dat is bij mij milieubewust in de ban gedaan. Net als impregneren met stabiele was blijken deze stoffen met hinderlijk gevolg in het milieu uit te spoelen ten koste van al het leven in het water.

Verven is natuurlijk een oud middel voor verduurzamen. Verf heeft onderhoud nodig. Elke vier jaar en om de acht jaar helemaal over. Bovendien kan er bij schilderen veel mis gaan waardoor het hout alsnog vocht verzameld en verrot.
Het beschermen van hout is volgens mij nog altijd zinvol. Verven op basis van lijnolie hebben zich in ons Nederlandse klimaat door de eeuwen heen bewezen. Moderne lakken hechten op en niet in het hout en rekken te weinig mee met de werking van het hout. Het gevolg is, kijk maar een tijdje naar gevels, dat de verf op de nerven barst en daarna in strookjes afbladdert. Bij te dichte verven verzamelt zicht vocht achter de verf en vormt de verf blazen. daaronder rot het hout. Alleen met duurzaam hout en een lijnolieverf krijgt u uw gevel met weinig onderhoud antiek.

Milieukeurmerken: Hout kan ook duurzaam worden genoemd als het op duurzame wijze geteeld en geoogst is. Helaas wordt het FSC-keurmerk aan van alles en nog wat toegekend, ook bijvoorbeeld aan kortdurende frauduleuze teak- en robiniafondsen welke honderden miljoenen Nederlands spaargeld op onverantwoorde wijze verbranden voor hun faillissement. Niks duurzaams aan. Of saaie houtakkers hier in West Europa van louter exoten. Hout uit Canada wordt door mij gestimuleerd omdat Canada snel op de goede weg is gegaan. Geen vlaktegewijze kap meer maar PFCE-keur. Milieukeuren op hout uit MaleisiŽ, Afrika, BraziliŽ of IndonesiŽ, daar geloof ik niet in. In 1980 hebben mijn man en ik de mogelijkheden al onderzocht en mijns inziens de onmogelijkheid daarvan aangetoond. Borneo, Kalimattan is nu bedekt met rode kale vlekken waar eert alleen dicht maagdelijk oerwoud et koppensnellers en orangoetans was.
Natuurlijk 90% van het hout wordt me wel met FSC-keur aangeleverd of met welk ook van het niet bij de halen aantal milieukeuren, maar ik meld dat alleen, als het echt gevraagd wordt.  Het milieukeur moet zich nog keihard doorontwikkelen! Met uw steun dat wel, maar ook keiharde overheidsmaatregelen.

Van nature hebben inlands eiken, lariks, douglas al een hoge duurzaamheid. Twee graden hoger dan Skandinavisch vurenhout. Het inlandse Red cedar is nog een graadje duurzamer.
Onbehandeld vurenhout, de bulk van alle in ons land gebruikte bouwhout is  niet geschikt voor ons buitenklimaat.  Voor binnenconstructies is het prima.

Modificeren van hout is eigenlijk het antwoord. Door het hout zelf te veranderen wordt het watervast, rotbestendig en vormvaster. Er zijn al tal van merken termowood, maar de meeste methoden gaan gepaard met een substantieel veerlies aan sterkte en zijn niet geschikt voor dragende constructies.

Twee methoden van verduurzamen zijn heel recent op eigen bodem ontwikkeld. Platohout en Aquawood. Beide leiden tot stabiel en duurzaam hout. Platohout kost energie om te koken en te bakken. Aquawood een weinig fluoride voor omzetting van Cellulose.

Veel meer al dan niet commercieel toegepaste methoden van verduurzamen zijn er, maar veelal nog in ontwikkeling en commercieel niet toepasbaar, omdat de bouwfysische risico's te kort zijn onderzocht.

Aquawood en Platohout noemen we gemodificeerd hout. Het hout zelf en zijn eigenschappen zijn veranderd. Beide soorten willen niet meer rotten. Aquawood heeft daarenboven nog het voordeel dat het hout onveranderd oogt (tenminste zonder kleurtoevoeging), gestabiliseerd is (amper meer werkt) en het water niet vast wil houden. Platohout werkt ook minder, maar oogt door het verhitten bruin. Platohout. Maar er zijn velen die de kleur erg waarderen en onbehandeld vergijst platohout egaler dan Red cedar . Omdat de de houtkwaliteit waar ik naar streef wel gehaald is bij het Pinus radiata, maar de productie daarvan voor Platohout te duur bleek, is de liggende voorraad bij mij in de uitverkoop en eindig. Aquawood daarentegen maak ik in de toekomst in onbeperkte hoeveelheden.


foto rechts: Mijn eerste tot Aquawood gemodificeerd grenenhout, planken van 30 cm breed inlands Grenen, A-kwaliteit uit het Drents-Friese Wold

 

 
 
Handelshuis Middelzee, efter de W‚l 16 9055 NE  Britsum