Eiken-Aquawood  
  Wytske's Friese fijnhouthandel  
   Gevelbekleding van duurzaam gemodificeerd eikenhout.

Eiken gevelbekleding is het perfecte alternatief voor tropisch hardhout, termohout of accoya.
Wij modificeerden Amerikaans en Europees eiken tot aquawood voor de allerhoogste duurzaamheid. Met name Amerikaans rood eiken laat zich perfect modificeren, omdat het open thylen (poriŽn) heeft. Europees eiken en Amerikaans wit eiken zal zich minder diep laten impregneren. Je bouwt er tenslotte ook bootjes en wijnvaten van. Maar omdat het nooit mogelijk is om eiken honderd procent vrij van spinthout te zagen is dat de zwakste schakel in de duurzaamheid. Het spinthout van Europees eiken dat normaal helemaal niet duurzaam is, laat zich wel helemaal impregneren en verduurzamen. Extra voordeel is dat daarna ook al die lelijke ijzervlekken die het zaagproces en heftrucklepels op het verse eiken hebben achtergelaten, blauw door het looizuur, zijn verdwenen. Bifluoride wordt in de textielindustrie daarom ook wel als vlekkenwater gebruikt. In plaats van grof rustiek is eiken nu ineens fijn bezaagd als nette zilverig verblekende gevelbekleding te gebruiken.

(alles zolang de voorraad strekt!)

Vergrijsd Amerikaans eiken-aquawood

Vlonderplanken Inlands hardhout: Amerikaans rustiek (met gezonde noesten) eiken uit Drenthe aquawood gemodificeerd

schuur eiken aquawood 7 bij 13 meter
Amerikaans rood eiken kan ook in grote balkmaten, mits direct na het zagen nog ongedroogd behandeld door en door verduurzaamd worden.
Amerikaans rood eiken is een lastige houtsoort, omdat het net als gewoon eiken spanningsvol hout is. Mijn zaagschema is er dan ook helemaal op gericht dat dat deel van de stam die spanning heeft tot bouwbalken wordt gezaagd en het spanningsvrije deel voor mooi werk. Mijn  Amerikaans rood eiken is dan ook erg stabiel en noestarm. Ook noestvrije selectie is mogelijk. Het modificatieproces verhoogt niet alleen de duurzaamheid tot extreme waarden, maar zorgt ook voor een stabieler product. Eiken-aquawood vergrijst onbehandeld tot een schitterende zilveren kleur. Eiken-aquaood heeft alleen onder extreme weersomstandigheden iets last heeft van groene algenaanslag. In tegenstelling tot onbehandeld eiken houdt Aquawood namelijk slecht water vast en waait na een bui supersnel droog. Het gebruikte middel bifluoride spoelt niet uit zoals wolman zouten is niet giftig (kijk maar op je tube tandpasta).

Het eiken kan zo gezaagd, aangedroogd en gemodificeerd direkt als potdekselplanken worden gebruikt om gevels te bekleden maar ik schaaf het op verzoek tot elk mogelijk profiel. Rabat, kanaalgroef, v-groef etc.

Op voorraad heb ik fijnbezaag in dikten van 21 mm waaruit ik noestarm op breedtemaat kan zagen voor bijvoorbeel open gevelbekleding in diverse breedten.
Geschaafd wordt de breedte iets minder. Het kan geschaafd worden met een halfhouts of kanaalgroef verbinding.  De zichtzijde kan fijnbezaagd blijven of geschaafd. In het laatste geval wordt de dikte ca 18 mm. Voor het schaven komt er een euro per meter bij.
Dezelfde maat is er in Beuken of Europees eiken en die is ook behandeld als aquawood. Europees eiken wordt normaal ook naturel gebruikt voor vlonderplanken.

Een tweede productie in Amerikaans eiken aquawood of in Europees eiken is met kopmaat 27*220 mm ingezaagd. Dit is vooral bedoeld als basis voor hardhouten vlonderplank, fijnbezaagd of geschaafd op 24 mm, erg luxe buitenparket zeg maar. De zijkanten worden dan eerst standaard op 20 cm (of per cm smaller) van breedte geschaafd voor een strakke naad.  Maar evengoed kan ook het loopvlak op de vierzijdige worden mee geschaafd. De dikte wordt in dat geval 24 mm.

Opening van de gerestylde Amelander Kaap 3000 planken Amerikaans eiken,
Het mooiste harthout uit Drenthe:

 Gevelbekleding cannelsiding kanaalgroef eiken/aquawood

 

open gevelbekleding eiken-aquawood
en na vergrijzen:

ZuidlarenĪ Open gevelbekleding eiken/aquawood in wisselende maten verticaal. De bruine kleurstoffen in eiken spoelen met de regen weg.

foto: nieuwe oogst Amerikaans eiken arriveert

10 meter Amerikaans eiken meubelkwaliteit

en dezelfde Ameerikaanse eik na zagen

Amerikaans eiken gevelbekleding 30 cm halfhoutsverbinding geschaafd aquawood

Amerikaans eiken aquawood gevelplanken van duurzaam hardhout uit Drenthe

Amerikaans eiken aquawood channelsiding

Amerikaans eiken rabat

zaagvoorraad Amerikaans eiken voor duurzaam inlands hardhout

Gemoesteerd eiken (Europese eik) voor een prachtige wilde tekening van b.v. uw buitenkeuken