Buitenhout behandelen     
  Wytske's Houthandel: voorkom verwering van hout  
   
 

Hoe zit het met het broeikaseffect?

In Nederland waarschijnlijk is dat duidelijk, denk ik inmiddels vaak. Het klimaat wordt natter en de winter warmer. December 2 maal zo nat als normaal. Tegen kerst 20+ graden in Berlijn bij bezette terrasjes. Niet echt het ideale klimaat voor hout zacht gezegd.
Ik ben zelf maar eens in Noord Groenland gaan kijken wat er aan de hand is.

Het resultaat was vrij schokkend. Niet alleen omdat de Noordelijke IJszee totaal leeggeschoten was door de massaal en met Deense en Europese subsidie jagende Inuit,
maar vooral omdat daar minder en minder ijs te zien is.
 

In de 17e eeuw vroren walvisvaarders al in augustus massaal vast in het zee-ijs bij Jacobshabn.
Ik was veel veel noordelijker en daar bleek eind september al  zee-ijs meer te zijn.  Ik was op slechts 1200 km van het midden van de Noordpool waar de fjord diepbevroren had moeten zijn. Nu was het er sierlijk weer. Op het strand 20 graden Celsius. Geen ijs te zien en de gletsjer zeer ver teruggesmolten was alleen in de verte te zien (zie foto hieronder)

De grote gletsjer bij Jacobhabn zorgt voor meer dan tien procent van alle ijsbergen. Deze gigantische gletsjer vult een enorm fjord en even buiten de kustlijn schuift deze, als de druk te groot is, over de eindmorene. Dan breken gigantische ijsbergen de zee in en drijven langzaam smeltend jarenlang verder tot voorbij Labrador.  En van die ver drijvende ijsbergen liet waarschijnlijk ook  de Titanic zinken.

Door de global warming bleek deze fjord helemaal niet meer gevuld met een voort schuivende gletsjer. Ook achter de eindmorene was het fjord helemaal open water met kleinere ijsbergen die zo over de ondiepte van de eindmorene konden drijven. Let op, volgens een reisgenote en ooggetuige was deze fjord twee jaar geleden nog stijf bevroren. Dus voor een onbevangen toeschouwer was het nog steeds een indrukwekkend gezicht, maar voor iemand die regelmatig deze plek bezoekt was de verandering historisch ongekend. (zie foto onder).

De conclusie is dus, dat wat ook de wetenschappelijke oorzaken mogen zijn, we overal konden constateren, dat alle gletsjers die we bezocht hebben de laatste decennia tientallen kilometers van hun eindmorene waren teruggesmolten.

Dit bevestigt mijn vermoeden dat er echt wel wat verandert in het klimaat.
Op de houtwerf let ik elke dag op het weer. Hout moet eerst een poos op latten in de wind buiten drogen. Het moet ook al winddroog zijn voordat het verder kunstmatig wordt gedroogd. Anders gaat het hout te veel werken of krijgt scheuren. Aanvankelijk droogt vers gezaagd hout ook wel als het regent, maar naarmate het vochtgehalte in hout zakt moet de wind ook droger zijn om het hout verder te drogen.
Regen en luchtvochtigheid heeft dus elke dag mijn aandacht.

Nu heeft het klimaat een duidelijke regelmaat: winter, voorjaar, zomer en herfst. En daarbinnen zijn ook meer of minder natte perioden.
Ga maar op vakantie in juni, dan is er verreweg de meeste kans op mooi weer en heeft de natuur zijn bloei. Eind juli begin augustus zijn de hondsdagen. Je hond laat je nog niet buiten dan. Veel zomerregens. De laatste weken van augustus zijn droger. Dan tot 23 September is er een nazomer (oudewijvenzomer). Dan slaan de herfstregens weer toe en op 11 november is de oogst binnen, de bladeren van de bomen, vieren we sint Maarten en geselen de novemberstormen het land. Dan wordt het in de loop van het jaar iets droger en koude lucht is sowieso droger. In de winter is het ook zo koud dat schimmelgroei toch stil staat en dan in het voorjaar zijn er van die droge oostenwinden. Dan ben je bang dat het hout te snel droogt.

Maar helaas bovenbeschreven jaarritme wordt steeds meer uitgevlakt door dagelijkse buien, hogere luchtvochtigheid en lauwere temperaturen. Alleen met kunst- en vliegwerk is nederhout nog zonder blauwverkleuring te drogen. Ik zie het er van komen dat alle loaalhout direct na het zagen als laagwaardige toepassing naar de vezelindustrie gaat.

 

 

 
 
 
_________________________________________________