Inlands Larikshout      
  Wytske's Houthandel  
   
 

Het inlandse Larikshout

Sterk bouwhout
Inlands Larikshout is vooral Japanse Lariks. In oplopende kwaliteit is er Siberisch Lariks, Japanse Lariks en Europese lariks. Het inlands Lariks  heeft over het algemeen een bescheiden maat. Maar ik selecteer alleen de zwaarste en mooiste onderstammen voor onze houtwerf. Dit larikshout is goed gerijpt en heeft weinig spint. Door de combinatie van grondsoort en klimaat heeft het Nederlandese Larikshout een hoog gehalte aan houtstof en is als bouwhout duurzaam en sterk. Als vloer en meubelhout heeft het een mooie rodige tint en een prachtige vlamtekening.
gezaagd larikshout op de werf

Milieubewust
Larikshout, duurzaamheidsklasse 3,  is zo duurzaam voor buitengebruik, dat het tegenwoordig de norm is voor de weg- en waterbouw. Tegen verduurzaamd vurenhout zijn steeds meer milieubezwaren en tropische alternatieven als Bankiray zijn ook niet echt ecologisch verantwoord. Het Wereld Natuurfonds voert er actie tegen omdat heel Bornio ervoor in razend tempo ontbost wordt. Dit geldt overigens evengoed voor Lariks van bepaalde herkomst zoals "Siberisch Lariks". 
De Japanse Lariksonderstammen die we krijgen van Staatsbosbeheer zijn voorzien van een FSC-keur. De Europese Lariks is afkomstig uit Schwerin in Duitsland.

Bijzondere producten
Het larikshout leent zich goed voor het maken van zware kasteelvloeren en restauratietoepassingen.
Hieronder ziet u hoe ik uit een zevental zware stammen, zeven zware restauratiebalken heb gezaagd. De balken waren uiteraard minder zwaar, want ik heb maar liefst vijf en een half kubieke meter mooie larikstammen verzaagd voor minder dan twee kuub balken. Die lariksbalken zijn dan ook geheel uit het centrale stamdeel van volledig duurzaam kernhout. Toch was mijn eigenste houthandel voor deze kwaliteitsopdracht de beste en voordeligste aanbieder.
zware restauratiebalken van lariks
Vaste klantenkring
Door de korte lijnen heb ik de beste lariksproducten  tegen een wel heel concurrerende prijs. Vraag gerust een  offerte en je krijgt altijd vrijblijvend antwoord of advies. Ik werk kennisintensief en klantvriendelijk.
Net zo goed als ik  met mijn bosbouwers meerjarenafspraken heb, kan ik met u een afspraak maken. Mijn Friese FijnhoutHandel blijft dan namelijk altijd voor u uitkijken naar het beste hout dat u voor uw doel kunt gebruiken. Wie dat tijdig te kennen geeft kan ook producten op maat laten maken zoals schaaldelen, gevelbekleding, boeiboorden, steigerwerken. Ik heb  daartoe een vaste relatie met gespecialiseerde bedrijven.
Hier maken we kasteelvloeren van zware Lariksplanken

De lariksstammen voor het zagen van bovengetoonde balken (Op de achtergrond Red Cedar met witte merkjes van Staasbosbeheer)

Het Europese Larikshout

Het Europese Larikshout is gezaagd uit 200 jarige bomen uit Duisland (Geen milieuverdacht Siberisch lariks dus), een kwaliteit die maar heel zelden beschikbaar komt. Prachtig rood larikshout met een heel fijne structuur. Dit hout leent zich bij uitstek voor mooie vloeren en meubelwerk. Dit Europese Larikshout van hoge kwaiteit heeft door het meerdere vervoer en de hoge inkoopsprijs van het stamhout geen budgetprijs maar geeft absoluut het mooiste resultaat.

Ik durf een vergelijking met de grote concurrenten wel aan.
zie onder: beide foto's links de kwaliteit van mijn hout. Mooie fijne onderstammen en beide foto's rechts ongeveer dezelfde maat waaruit de grote DHZ zijn lariks tuinhout uit schaaft. (grove losse planken die al schimmelend zonder oplatten of drogen nat worden geschaafd, zodat ze niet glad maar harig worden en bespikkeld met blauwschimmelvlekken en vervolgens verkocht in koppelverkoop met giftige verduurzamingsmiddelen, eroderende hogedrukreinigers, scherpe schoonmaakmiddelen.)

Ik wil ook helemaal niet op prijs te concureren, maar besteed tijd en geld aan het uitzoeken en aankopen van mooi hout. Het larikshout wordt netjes opgelat te drogen gezet voordat het geschaafd word. O.K. tijd is geld maar hout heeft ook tijd nodig om te drogen en te verharden. Alleen dan is het glad te schaven. Gebrek aan goede behandeling en tijd, daar schijnt de DHZ-branche toch wat een monopolie op te hebben en de meeste tuinhoutbedrijven moeten door de scherpe concurrentie wel volgen. Voor mij geeft kwaliteit wel de doorslag. Waar je mee begint, daar eindig je mee. Ik zie mijn hout niet als een wegwerpartikel, maar als een duurzaam natuurprodukt.
 Klik op de foto's voor een vergroting.

     
links mijn hout                                                rechts een landelijke grote "doe het zelf"
zware restauratiebalken van lariks     


 
 
 
 
 
Handelshuis Middelzee, efter de Wl 16 9055 NE  Britsum