Oregon Pine / Douglas  
  Wytske's Friese fijhouthandel  
   

Oregon Pine (=Amerikaans Grenen of Douglas)

Door grote vraag zijn vloerplanken momenteel uitverkocht!

Fijnbezaagd kan wel alles gezaagd worden van potdekselplanken tot gebinten. !

Dit jaar heb ik een massa douglas en eiken planken van 27*220mm gezaagd voor het schaven van gevelbekleding en voor vlonderplanken verduurzaamd tot aquawood.
Verder gebruik ik aquawood-douglas en masse als duurzaam en degelijk alternatief voor traditionele potsekselplanken. Daarbij lever ik voordelig ecoleum zwart of in kleur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Een voorraad voor drie jaar was al in n jaar weg een duidelijke onderschatting van de behoefte. Elk jaar zaag ik meer, maar de vraag lijkt gewoon mee te groeien. Ik selecteer zelf al het stamhout voor de beste stammen voor zaaghout.

Al dit hout komt uit onze eigen Nederlanse bossen.

De plankmaat is royaal, 22 of 27mm dik, 22 centimeter breed en vijf meter lang.

A-keus: planken uit de kern van de boom, dus met goed vergroeide kleine noesten,
B-keus: daaropvolgend planken met  noesten die vaak een zwart randje hebben,
C-keus: planken uit de buitenkant die vaak slechte of losse noesten hebben. Dit zijn "budgetplanken"

Kwartiers gezaagde douglasplanken.
Voor kenners is kwartiers gezaagd hout het meest luxe. Kwartiers zagen staat tegenover dosse zagen. Dosse is gewoon een boom in lange plakken.  Je krijgt dan een vlamtekening. Kwartiers is eerst in vier kwarten en dan in plakken naar het hart toe zagen. Of in balken zagen en per balk zoveel mogelijk in de hartrichting. Kwartiers zagen is arbeidsintenziever en geeft veel afval . Grote breedtes zijn moeilijk en kwartiersgezaagde planken moeten dus uit dikke bomen komen. Daarom zaagt niemand meer kwartiers behalve ik, tenminste als ik daavoor een geschikte stam heb verworven.

Voor dragende vloeren is kwartiers gezaagd hout minder geschikt. Immers er kunnen noesten door de hele breedte van de plank lopen die dan in twee delen uiteen valt. Bij wanden en dakbeschot of vloeren op beton geldt dat niet. Het inelkaar grijpen van veren en groeven maakt het vlak sterk genoeg. Ook voor kastjes en klein meubelwerk is het ideaal hout omdat kwartiers gezaagd niet krom trekt.

Op onderstaande foto ziet u het verschil in vlam/streping bij kwartiers zagen.


 
Op onderstaande foto een partijtje bijna foutloos kwartiers gezaagd Oregon. Dat heb ik natuurlijk maar even vast kunnen houden en kan ik desnoods alleen nog bij tijdig bestellen opnieuw zagen. Normaal zitten in het kwartiersgezaagde hout zogenaamde schietnoesten. Noesten dus overdwars door de hele breedte van de plank. zodat er weinig lange lengten met volle sterkte zijn. Dat hindert niet voor wanden of plafonds maar wel voor topkwaliteit vloerplanken. Dus onderstaande topplanken werden me geen winkeldochters.

Oregon Pine is een gewaardeerde houtsoort. In het begin van de vorige eeuw werd het veel in de bouw van luxe panden gebruikt. Het blijkt duurzaam en vrij van houtworm de tijden te hebben overleefd. Zelf heb ik een topgevel boven de erker op drie stalen balken. Die gevel had een eeuw ingewaterd. De balken waren aan de einden 100% (!) doorgeroest. Gelukkig hingen ze met twee bouten in twee Amerikaans Grenen balken ter weerszijden die door dat vocht niet in de geringste mate waren aangetast. De stalen balken zijn handig en budgetvriendelijk vervangen door "Knol en Norg uit Baflo". De Grenen balken kunnen nu de gevel lekvrij is nog eeuwen mee. 
 
Hieronder een deel van de Douglasplanken van 27 cm breed en 4 - 6 meter lang die ik voor Imkerij Poppendamme in Grijpskerke, Zeeland zaagde. Daarmee is een grote traditionele Zeeuwse schuur betimmerd. (Daarboven nog twee mooie zoete kersen in platen van ca 4 cm.).

 
De planken uit de bovenste foto waren uit de stam links.


 
De stammen  worden mij vaak geleverd met FSC-keur.

Kwartiers gezaagde planken van de huidige voorraad. De kleuring is erg fraai en trendy maar is alleen blijvend bij een goede UV-bescherming. In fel zonlicht wordt het hout egaal goudgeel. Onbehandeld in weer en wind wordt elke houtsoort grijs. prijs  . 26/m2 

 

 

 

 
 
Handelshuis Middelzee, efter de Wl 16 9055 NE  Britsum