Wytske's Houthandel  
  Saunaschroten  
   
Zelfbouw van Saunas.

Wilt u zelf een sauna bouwen? Vaak halen mensen Western Red Cedar bij mij voor het bouwen van sauna's. Daarvan heb iksaunaschroten op standaardbreedte van 8,5 cm met vellinggroef en als softlineprofiel. Maar binnenkort heb ik ook saunaschroten van Hemlock (gemodificeerd tot Aquawood), van Nordische Fichte en het meest luxe: Hinoki.

Vaak worden mijn inlands cedarplanken met v-groef in een bredere maat (E 33) per vierkante meter) gebruikt als saunaschroten aangevuld met wat geschaafde cederplanken voor de bankjes. Omdat mijn planken geschaafd 22 mm dik zijn, erg dik voor saunaschroten, hebben ze een perfecte isolatiewaarde. Het licht rustieke karakter met sprekende noesten maken dat de Sauna een erg Fins karakter houdt. De foto's hieronder spreken voor zich. Van al te egaal gekleurd hout krijgt een sauna wat een onwezenlijk, onpeilbaar karakter. Een sauna is namelijk een vertrek zonder ramen en met alleen maar wat bankjes van hetzelfde materiaal. Het geeft de ogen vastigheid als ze structuur kunnen zien. Hieronder de sauna van de familie Dekker die hier voor een paar honderd euro hun perfectie vonden en de prachtige infraroodsauna van de fam. van den Helm.

sauna Jos

Softlineschroten: red cedar

saunabank: Hinoki

Onlangs ben ik een productielijn gestart voor budget saunaschroten. Eerst met de productie van softline saunaschroten van inlands Western red Cedar in de standaard werkende breedte van 85 mm en 19 mm dik. Over twee maanden ook softline saunaschroten in Chamaecyparis ( In Japan onder de term Hinoki al duizenden jaren gebruikt voor tempels en baden.) Dan komt er een serie saunaschroten in Hemlock en als laatste in saunaschroten in Nortische Fichte welke laatste term gewoon staat voor vurenhout overigens.
Ik zal daarna de saunaschroten ook in al die soorten uitvoeren met alleen een vellinggroef. 

De saunaschroten in standaard breedte van 8,5 cm hebben de concurerende prijs 2,65 per meter en kosten dus minder dan de helft elders. Bovendien zijn ze dikker dan gebruikelijk dus met een hogere isolatiewaarde.

Op dit moment heb ik al een klein cedarschrootje met een vellinggroefje als saunaschroot. 19*85 mm kopmaat. Ook ligt er nog een 20 m2 met kanaalprofiel met kopmaat 22*135. De saunaschroten zijn ca. vier meter lang.

sauna van fam. Dekker


sauna van fam. van den Helm

softlinesounaschroten: zie volgende foto's

 
 
Handelshuis Middelzee, efter de Wl 16 9055 NE  Britsum