Teakhout eco-promotie
 
Tectona Grandis is de meest waardevolle leverancier van tropisch hout. Wij leveren FSC-gecertificeerd teak voor ongekende introductieprijzen. Wie kiest er nog voor red cedar voor zijn buitenwerk als hij voor hetzelfde geld het luxe en onvergankelijke teak krijgt?
 
 
 Teak is uniek
 .

Sinds kort zagen en drogen we maandelijks een enorme berg plantageteak. Van eigen teelt!
Wij maakten tien jaar geleden al  mooie grote vloerplanken van  teak. We gaan dit opnieuw doen maar nu vooral voor gevelbekleding en luxe vlonders. Inlands hout is ons lang niet duurzaam genoeg.
De regen en luchtvochtigheid is de laatste jaren met 25% procent toegenomen. Het is warmer en de winters zijn damp en lauw dus gevelhout moet echt duurzamer. Volpersen met zware metalen en andere giftige en uitspoelende middelen is niet onze kijk op duurzaamheid. Daarom stappen we rigoureus over op de aller duurzaamste houtsoort Teak. Teak van plantages met FSC-keur. 

Teak Palace

Teakhout heeft unieke eigenschappen. Teak is door zijn tinten adembenend mooi. Teak is ook ongekend duurzaam; ook aan het spinthout hebben we buiten nooit enige aantasting gezien.
Teak rot niet, dat wil zeggen teakhout valt in de allerhoogste graad van rotbestendigheid, zelfs in contact met de grond. Teak wordt zelfs gebruikt voor vaten waarin de meest agressieve chemische stoffen bewaard of bereid worden. Teak is absoluut resistent.

Buitenwerk van teak hoeft dus nooit geschilderd te worden. Net als bij redwood krijgt teakhout buiten een zilverige patina. Een niet geverfd huis met een buitenbetimmering van teak is daarom geheel onderhoudsvrij. Wie voor bepaalde toepassingen de roodbruine kleur van teak wil behouden kan het houtwerk van bijvoorbeeld tuinmeubilair natuurlijk met een UV-werende olie of lak beschermen. 

Voor binnenwerk wordt het blonde, gouden tot roodbruine teak het mooiste toegepast in die delen die de architectonische vorm accentueren. Net als bij grenenhout is het spinthout lichter van kleur. Alleen in het kleurcontrast is in een volledige plank van teakhout veel groter. Door voorsorteren is alles mogelijk met het plantageteak. Voor een lichte zonnige sfeer in het huis geniet daarom in Noord Amerika het blonde teakparket van het spinthout de voorkeur. In Midden Amerika heeft men liever de hele teakplank in het parket verwerkt, omdat men daar een levendiger karakter waardeert. Dat zal door het Latijnse temperament komen. Op de Europese markt wordt de modetrend de komende periode bepaald door de contrastrijke levendigheid van het plantageteak. Wij leveren hiervoor schitterend parket en meubelplaten voor buitengewoon concurrerende prijzen.

Woonhuis Blaricum verticale gevelbekleding van teakhout, board and batten.

schaaldelen teak

teakbloks voor verzagen

Teakhout schaaldelen en gekantrechte planken

Wytske zaagt teakbalken 10 cm dik om later te kunnen herzagen tot bijvoorbeelt kozijnhout of gevellatten.

 

In India en IndonesiŽ, in heel het Verre Oosten is teakhout de absolute norm voor luxe. Zeer rijke mensen gebruiken zelfs teakhout voor de crematie van hun meest geliefde. Op dit moment wordt het teakhout helaas wereldwijd schaars. De oerbossen in AziŽ zijn wat teak betreft vrijwel leeg gekapt en er is te weinig plantageteak. Omdat teakhout de luxe standaard is in woningbouw in AziŽ en in de scheepsbouw zal de teakprijs naar verwachting snel stijgen. Oud teakhout zoals dat in de luxe jachtbouw wordt geapprecieerd is al onbetaalbaar duur geworden. Op dit moment is het al zo dat het in Midden Amerika en West Afrika verbouwde jonge plantageteak Teak mede geheel naar India verscheept wordt. 

De overheid is al sinds het begin van de jaren negentig bezig om ecologisch gecertificeerd hout te stimuleren. De meeste Nederlandse gemeenten hebben daartoe al een verordening opgesteld en alle doe het zelf markten willen nog uitsluitend nieuwe producten van gecertificeerd hout. In dat kader starten wij een unieke campagne voor het promoten van plantage teak ons geleverd met FSC-label. Tijdens deze introductiecampagne verkopen wij dit teak zonder winstoogmerk met grote korting. Het enige doel is de Nederlandse markt met het grootste enthousiasme kennis te laten maken met verantwoord geteeld teakhout. 

Een groot voordeel van plantageteak is dat het door intensieve verzorging en opkronen zich mooie rechte stammen ontwikkelen.  Het gecertificeerde teak kan op bestelling voor een geringe opslag op gewenste standaard maten en profielen worden gezaagd en geschaafd.

 

Wij leveren zowel aan de groothandel als aan de particulier.
 

 

Voor inspirerende voorbeelden van Teak gevelbekleding klik hier

webontwerp, Stichting NIMM