Wytske's Houthandel  
  Wytske's Friese fijnhouthandel  
   
Oregon / Douglas   |     Olijfessen Palijsvloer  |   pinus Nigra   |    Allemaal Kasteelvloeren

Molenvloeren of Kasteelvloeren

Molenvloeren, kloostervloeren of kasteelvloeren, men bedoelt altijd vloeren in grote maten. Molenvloeren zijn gewoon vloeren van beroerde kwaliteit, soms zelfs kunstmatig verouderd in grote draaiende trommels met gruis en spijkers of geborsteld met verwoestende zware staalborstels. Kloostervloeren zijn vaak gerookt d.w.z. met ammoiakdamp verkleurd.. Alles doet men er aan om het hout tot iets anders te maken. Zelf ben ik nog niet verder gekomen dan juist het mooiste in het hout naar boven te brengen. In principe kan ik als men tijdig bestelt, rekening houdend met productietijden of kapseizoen elke soort vloer maken beneden een marktconforme prijs. Wat minder tijdig moet ik in de handel scherp het hout inkopen en dan wordt het gewoon markconform. Regeren is dus vooruitzien. Net leverde ik 450 m2 zeer zware lariksvloer voor een te restaureren Brabandse Hoeve. Dit voorjaar nog in het bos. Nu al een vloer van A-kwaliteit (Meubelkwaliteit) Inlandse lariks. In productie is nog een vloer van gewaterd, gestabiliseerd lariks van opgekroonde onderstammen, ik ben benieuwd. Overigens kunnen de grote planken evengoed dienen als luxe wandbekleding voor het interieur. Wandbedekkende lambriseringen  kunnen door mij ook, mits tijdig besteld, in elke milieuvriendelijke houtsoort op maat worden gemaakt.

Hier beneden een paar stalen van mijn kunnen:
De super-douglasvloeren zijn inmiddels helemaal uitverkocht net als overigens mijn standaard douglasvloeren. Dus ik ben alweer geschikte bomen aan het zoeken voor volgende series. De Pinus Nigra -en Olijf-essen vloer zijn nog beschikbaar met als voorbehoud dat ik mogelijk de website nog moet bijwerken..

Een kasteelvloer van Douglas/Oregonpine.

Zoals aangekondigd maak ik supergrote vloerplanken. Bij voorkeur in Douglas, maar in principe kan ik deze molenvloeren, kasteelvloeren, kerkvloeren antieke vloeren, of hoe u ze ook maar wilt noemen in elke inlandse houtsoort maken. Onderstaande partij was snel verkocht dus op tijd bestellen van nieuwe productie is raadzaam. Voorlopig moet u voor deze kasteelvloeren of molenvloeren een productietijd rekenen. Op dit moment is er wat Pinus Nigra (zie beneden) en een 200 vierkante meter superessen. Regeren is vooruitzien maar met uw eigen kasteelvloer of molenvloer heeft u wel precies wat u altijd al had willen hebben. Molenvloeren of kasteelvloeren in elke maat en kwaliteit die u zelf wilt hebben.. Vergeleken met andere aanbieders ben ik alweer twee tot drie maal zo goedkoop zie de gerenommeerde aanbieder in Denemarken  .

superplanken van Douglas (Amerikaans grenen) Verkocht naar Amsterdam ! Is er begin 2007 opnieuw

Een kasteelvloer van opgekroond en gewaterd lariks

Vorig jaar had  ik een malig een partij  gewaterd lariks. Ik was de gelukkige koper van dit prachtige hout. De stammen waren bovendien vrij van grote dode noesten omdat ze opgekroond waren . Dit is voor naaldhoutbossen uniek. Het resultaat mocht er zijn. Een reuzen kasteelvloer van het prachtigste larikshout, meubelkwaliteit, zeer breed en zes meter lang. De helft is inmiddels verkocht en er is nog iets meer dan 60 vierkante meter over. Voor 50 euro per vierkante meter hebt u n van de mooiste vloeren en zeer uniek.

Er is overigens nog een tweede vloer van. De smallere planken zijn eerst gemodificeerd tot aquawood en vervolgens tot een vloer geschaafd in mijn standaardmaat van 22*200 mm kopmaat, maar deze lariksvloerdelen zijn wel bijna noestvrij en zes meter lang.

 

Een kasteelvloer van Olijfessen, een paleisvloer dus.Verkocht naar Breda ! Nog ca.120 m2 voorraad

Ongeschaafde olijfessen plank (let op het 2 euromuntstuk voor het formaat. De foto is gemaakt om te laten zien welke kleur het na het lakken of olin krijgt. Het hout was hier nog vers en beregend. Later oogde het droog en wit, maar  het is net geschaafd tot een olijfessen paleisvloer en u weet niet wat u ziet. Uiteindelijk krijgt het een tint die bij het haardvuur past met mooie vlam. Supergroot en supersterk. zie ook de volgende twee foto's

De kleuren van deze foto's zijn benvloed door de camera-instelling en het geringe licht in de loods. Boven is de kleur  van dit moment  zilverachtig wit /grijs alsof  zee  en grijze wolken zo in de vloer overgaan afgewisseld met contrasterend kernhout. De foto beneden heeft meer de kleur waar het door lichtinvloed ook naar toe zal gaan. De vloer is perfect en sluit 100%zonder klemmen. Er is werkelijk alles gedaan om dit kostbare olijfessen tot een design topvloer te maken, geen kasteelvloer, maar een paleisvloer eigenlijk. De planken zijn 20,4 mm dik, 28/24/24 cm breed en ca 2,5 tot 3,5 meter lang, De partij is gemengd met wat planken van smallere maten om wat extra visuele variatie te krijgen. De partij is nog 120 m2 groot. Essen is zeer sterk en een harde loofhoutsoort die ook voor sporttoestellen wordt gebruikt vanwege zijn kracht. Diezelfde brutekracht maakt het moeilijk om deze maat vloeren te maken, zeker in olijfessen. De bomen splijten bij het zagen vaak al overlangs. Dat is mij toch perfect gelukt al kost dat van netto naar brutto onwijs veel hout. Deze vloer is strak recht en 100% pas van het meest edele loofhout. Elders betaalt u dit al voor het benodigde ruwe hout, dus ik beschouw deze paleisvloer vooralsnog als mijn meesterstuk. De winkelwaarde van van deze kwaliteit ligt bij het topsegment van E 200+ . Door mijn rechtstreeke productie en levering kan ik dit realiseren voor E 125,-/m2.  U begrijpt dat ik door het kapitaalsbeslag van dit soort vloeren liever op bestelling dan op voorraad maak.

Zijn al mijn vloeren kasteelvloeren?

Kasteelvloeren zijn eigenlijk al mijn vloeren, want de standaardmaat plank is ongeschaafd 27 bij 220 mm kopmaat en 4 of 5 meter lang.
Na het schaven wordt dit 22*200 werkende breedte met veer en groef.
Deze maat vindt u om de logistieke problemen zelden bij de reguliere vloeren of parketwinkels.
Links ongeschaafde Douglasplanken, rechts Europese Lariks van bijna foutloze kwaliteit.

 

Een kasteelvloer van Pinus Nigra Verkocht naar Oudewater !

Een kar vers gezaagd Pinus Nigra (Oostenrijkse den), een echte soort grenenhout. Het hout is van twee zeldzaam mooie topkwaliteit onderstammen.Deze partij is inmiddels winddroog en kan desgewenst na aankoop kunstmatig worden gedroogd.

En na bewerking is het een werkelijk prachtige kasteelvloer in variabele breedtes te leggen met losse veer, 40 vierkante meter (E50,-/m2). let op het pittige partoon van prachtig "ogende" noesten. De vloer heeft rondom een groef en wordt geleverd met losse veren.

De gemoesteerde esdoorn spreekt voor zich, daarvan is nu ca 4 kuub winddroog, een kwart in standaardmaat planken 22*220 mm en driekwart in platen van 5 cm dik.  Na aankoop kan desgewenst in de droogkamer tot lage vochtgehalten worden doorgedroogd.

 
 
Handelshuis Middelzee, efter de Wl 16 9055 NE  Britsum