Wytske's Houthandel  
  Wytske's Friese fijnhouthandel  
   

Terrassen, Vlonders, Vlonderplanken, Tuinmeubelen.

Een zilveren terras, vlonderplanken van douglas-aquawood, mijn meest gevraagde buitenhout. Woonboerderij Friesland.

Eiken aquawood vlonderplanken, De beste Hollandse hardhouten vlonderplanken.

Ook in het allermooiste gemodificeerde beuken zijn er nog fijnbezaagde hardhouten vlonderplanken. 27*220 mm inzaagmaat in lange lengten. Splintervrij en supersterk E. 65.m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op voorraad is nog een heel stevige douglas-terrasplank, landelijk rustiek in Amerikaanse maat 27*190 mm kopmaat, lange lengten, en nog aquawood voor de hoogste duurzaamheidsgraad (zolang de voorraad strekt).

 

 

Villa aan de waterkant met terrassen van  douglas-aquawood vlonderplanken

Een prachtig terras van Western Red Cedar vlonderplanken door de familie de Vries sfeervol ingebed in hun tuin.
Western red ceder terrasdelen worden in Amerika gezien als het neusje van de zalm voor terrassen zie
www.cedar-decking.com , maar in ons natte klimaat zou ik zelf kiezen voor vlonderplanken van douglas-aquawood of eiken-aquawood

Deze familie maakte hun terras van vlonderplanken van Larikshout. Door het gebruik van planken van verschillende breedtes ontstaat een visueel interessant geheel. De tuin is venig en Larixvlonderplanken zijn bijpassend duurzaam. Let op! Ik maak eigener beweging nooit van die rare groefjes aan de bovenkant. Anders zaten die nu vol zwarte veensmeer en konden de kindertjes spelend op dit terras niet schoonblijven. Het hout waait ook eerder droog. Ook scheepsdekken hebben terecht nooit zulke rare groefjes met vuil en glibberige natte algen..

Bastiaan zoekt het meer in perfect geselecteerd vlonders van Oregon Pine en maakt een superterras van planken met een perfecte fit bij de moderne Rotterdamse tuinwijk.
Veel mensen maken het terras aan de zijkant dicht, maar dat is niet juist omdat een terras voor droogwaaien onderdoor open moet zijn. Dit terras is zo hoog dat dat nooit een probleem zal zijn dus.

Even opruimen en klaar!

En dan moet er nog wat op die terrassen. Mijn man kom het niet laten en maakte een prachtig tuinsetje van mijn lariksplanken. Gewoon om het eens uit te proberen met lijm, bovenfrees, Owatrol en wat jachtlak. In mijn ogen prachtig...maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld.

 

Dat tuinsetje heb ik voor zo ongeveer de prijs van het hout weer op mijn kar geladen en een passende bestemming gegeven bij de fam Poortvliet. Laat het nu maar zomeren dan kan men in Italiaanse setting aan lange tafels.

Wie een tuintafel of terras maakt laat enige ruimte tussen de planken voor het weglopen van het water en voor het drogen. Een tafel binnen werkt niet zo erg en kan dus een blad hebben uit ??n geheel dat meestal met schuifklossen op het frame is gezet. Een tuintafel heeft altijd losse planken die in zon en regen kunnen werken.
 

Diepe antislipgroeven in lengterichting of loopdek-groeven zijn een rare marketingtruck. Het werkt omgekeerd. De groeven vangen water en vuil, lopen niet leeg zijn een groeiplaats voor mossen en algen die tegen tijdelijke droogte kunnen, maar bij vochtig weer de planken levensgevaarlijk glad maken. Ik hoorde van iemand die er in arren moede kippengaas over had gespijkerd. Mijn douglas-aquawoodplanken zijn zowel bezaagd als fijnbezaagd altijd stroef en met een zuchtje wind weer droog en zilverig.

Vlonderplanken horen ook niet van tropisch hout. Een ecokeurmerk (FSC of ander keurmerk) op hout uit tropenbos is nooit ecologisch verantwoord. Ons onderzoek daarnaar is al in 1980 (!) in diverse tijdschriften zoals de houtwereld en het Wageningse Hoogeschoolblad gepubliceerd.

Hardhout zoals Bankirai geeft bovendien gemeen zwerende splinters. Douglashout is anders. Als aquawood onvergankelijk, relatief hard naaldhout maar... Mijn douglas-aquawood terassen hebben een fijne niet splinterende vezel zodat ze blotevoetenvriendelijk zijn.
Zie hieronder de spekglad begroeide vlonderplanken van bankiray met antislipgroeven.

Douglas-aquawoodterras architect Kemme

Douglas-aquawood vlonderplanken villa Heerenveen

vlonderplanken Douglas-aquawood tenthuisje Vlieland

 

eiken-aquawood schutting

 

douglas-aquawood tuinafscheiding

Ik heb van kleine stammetjes Chamaecyparis "Japanse pergola-palen" gezaagd.

Chamaecyparis (yellow cedar) heet in Japan "Hinoki"en er worden tempels en badkuipen van gemaakt. Het is een zeer geurige en duurzame houtsoort. De oudste Japanse tempels van dit hinoki hout zijn al 13 eeuwen oud en dat onbehandeld in een vochtig klimaat. Eeen badkuip van hinoki is de hoogste Japanse luxe. Alle Amerikaanse Chamaecyparis wordt daarom naar Japan ge?xporteerd omdat Hinoki in Japan nu zeldzaam en beschermd is. In ons land kwam ik een proefbos tegen bij het Utrechts Landschap dat nodig aan een dunning toe was.  De palen zijn 3 meter lang en vierkant 8*8, 10*10, 12*12 en 15*15 cm. I

Voor de ware liefhebber is er ook nog wel wat chamaecyparis plaathout. (=ongekantrechte planken)

Villa aan de waterkant met douglas-aquawood terrassen

Villa aan de waterkant met douglas-aquawood terrassen

 

Vlonders van eiken-aquawood terrasplanken rustiek

Terras vlonderplanken van eiken-aquawood prime

 
 
Haalhout.nl